22 Ekim 2013 Salı

Mısır Medeniyeti ve Papirüs (Cyperus Papyrus)



Mısır Medeniyeti...


Yüzyıllara uzanan bir kültür, gizem ve bir o kadar da merak duygusu...

Bu yüzden Mısır denilince hemen hemen her akla gelen, Onlarca kitaba ve filme konu olmuş piramitler, mumyalar ve sırrı hala çözülemeyen mezarlar...

Kendi içinde ayrı heyecan uyandıran Papirüsler...

Papirüsü hemen açıklayacak olursak eski mısırlılar için oldukça önem taşıdığını söyleyebiliriz. Çünkü toplumun çok yönlü değişmesine olanak sağlamış ve teknoloji ile papirüsün yapımı hızlı bir şekilde gelişmiştir. Mısırlıların ondan bir tekele sahip olması üretim metodunu sırlı tutuşu ayrı bir gizemdir.

Papirüs kağıdının kullanımı tam kesin olmamakla birlikte 4000 BC'de olduğu söylenir.

Papirüs kağıdının ham maddesine değinecek olursak Cyperus papyrus bitkisinin isminden gelir. Bu bitki Nil kıyılarında gelişen bir bitkidir ve Mısırlılar gereken tüm ihtiyaçlarını buradan karşılarlar.Bitki mısırlılar için çok faydalı bir bitkidir.



Sadece kağıt üretimiyle kalmayıp aynı zamanda kayık,halat ve sepet yapımında kullanıldığı da söylenmektedir.Bu da papirüs kağıdını oldukça kıymetli ve değerli yapmaktadır. Mısır ihracatında büyük önem taşıyan bir bitkidir.






Papirüs Kağıdı Nasıl Üretilir ?

  1. Öncelikle ihtiyacımız olan papirüs bitkisinin saplarıdır.
  2. Sapları topladıkdan sonra yeşil kabuğunu soyup içerisindeki süngerimsi dokuyu dışarıya çıkarmak gerekmektedir. Sonrasında uzun uzun şeritler şeklinde kesilip.Şeritleri ezmeye başlıyoruz. Şeritler ezildikten sonra katlanma süresi için ortalama 3 gün suda ıslatılmalıdır.
  3. Şeritler istenen uzunlukda kesildikten sonra yatay olarak serilip üzerine ortalama 1mm gibi pamuk çarşaf örtülür. Diğer şeritler de yatay şeritlerin üzerine dikey olarak serilip kağıt için çapraz bir şekil oluşturulur. Diğer pamuk çarşafı  ise onun üstüne koyulur.
  4. Bu kısımda çarşafın üzerine bir yük bindirilir ve hepsi birden pamuk nemleninceye kadar sıkıştırılır.
  5.  Sonuç olarak da tüm şeritler sıkışır ve papirüs kağıdı tabaka şeklinde ortaya çıkar.

Aşağıdaki Resimleri Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder